Svampstuvning

En tjock och krämig stuvning som kan användas som fyllning eller topping till olika rätter, till exempel varma mackor, crêpes eller omelett. Svampstuvning är en populär maträtt i Sverige och kan varieras med olika typer av svamp, som champinjoner, kantareller, carljohan eller blandsvamp.

Svampstuvning med kantareller, champinjoner, carljohansvamp eller blandsvamp

Bra att veta 👍

Svamp bör förvaras på ett sätt som förhindrar att den möglar eller förlorar sin konsistens och smak. Här är några bra sätt att förvara svamp:

1. I en perforerad påse eller papperspåse.

2. Svamp bör förvaras i kylskåpet för att hålla den fräsch längre.

3. Håll svampen torr. Svamp är inte bara mottaglig för mögel, utan den suger också upp fukt lätt. Förvara svampen i en torr miljö och undvik att tvätta den innan förvaring.

4. Använd frysförvaring. Om du vill förvara svamp under en längre tid, kan du frysa den.

Genom att följa dessa förvaringstips kan du bidra till att hålla svampen fräsch längre och undvika förlust av smak och konsistens.

Recept: Svampstuvning

250 g svamp (champinjon, karljohan, kantarell …)
1 msk finhackad gul lök
50 g smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 krm cayennepeppar)


Rensa svampen och skär de stora i mindre bitar. Skala och hacka löken.

Fräs löken mjuk och glansig i smöret. Lägg i svampen.

Låt koka under lock i 6 minuter. Rör om några gånger.

Pudra över mjölet och rör om.

Tillsätt grädde och kryddor. Koka utan lock i 10 minuter. Rör om några gånger.

Tillsätt mer grädde alt. koka längre för att få rätt konsistens.

Smaka av.

Fler goda recept