StensMat
Sök
Stäng denna sökruta.

Köttfärssås (Bolognese)

En favorit för stora och små. Köttfärssås (Bolognese) med bacon, vin, korssade tomater, lök, vitlök, kalvbuljong, kryddgrönt mm. Servera med pasta eller potatismos. Toppa med riven parmesanost och örter

Köttfärssås eller bolognese med rökt sidfläsk

Bra att veta 👍

Maträtten Bolognese kommer ursprungligen från regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Den är särskilt känd i staden Bologna, där den fått sitt namn.

Recept: Köttfärssås (Bolognese)

6 Portioner

500 gram nötfärs
125 g bacon, finhackad
1  selleristjälk, hackad
1  gul lök, hackad
1  morot, riven
2 vitlöksklyftor, hackade
400 gram krossade tomater
2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 kalvbuljongtärning
(2 cm sardellpasta)
1 tsk torkad origano
0,5 tsk torkad timjan
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 msk ketchup

Fräs selleri och lök. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.

Fräs färs och bacon i smör.
Tillsätt resten av ingredienserna.

Koka upp och låt sjuda under lock minst 30 minuter. Gärna längre (2-3 timmar) då blir den ännu mustigare och godare. Ju längre den får koka ju mustigare blir den.

Om så önskas, tillsätt lite socker (1-2 tsk), det förhöjer smaken.

Fler goda recept