Köttfärssås (Bolognese)

6 portioner

500 gram nötfärs
125 g bacon, finhackad
1 selleristjälk, hackad
1 gul lök, hackad
1 morot, riven
2 vitlöksklyftor, hackade
400 gram krossade tomater
2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 kalvbuljongtärning
(2 cm sardellpasta)
1 tsk torkad origano
0,5 tsk torkad timjan
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 msk ketchup

Fräs selleri och lök. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.

Fräs färs och bacon i smör.
Tillsätt resten av ingredienserna.

Koka upp och låt sjuda under lock minst 30 minuter. Gärna längre (2-3 timmar) då blir den ännu mustigare och godare. Ju längre den får koka ju mustigare blir den.

Om så önskas, tillsätt lite socker (1-2 tsk), det förhöjer smaken.