Högrevsgryta med rotfrukter

En smakrik och mättande gryta med högrev och rotfrukter. högrev, palsternacka och rotselleri i kombination, ger en karakteristisk smak.

Högrevsgryta med rotfrukter

Bra att veta 👍

Högreven sitter på nötdjurets skulderparti mellan entrecote och hals. Det är en saftig och smakrik del av köttet som vanligtvis används till att göra grytor, stekar eller långkok. Högrev är känt för sin mörhet och den typiska köttsmaken. Det är också en vanlig ingrediens i många traditionella rätter såsom pulled beef och biff bourguignon. Högrev är även populärt att grilla eller steka till en medium rare eller medium temperatur för att framhäva smaken och saftigheten.

Recept: Högrevsgryta med rotfrukter

6-8 portioner

a)
1 kg högrev
2  selleristjälkar
2  gula lökar
2  medelstora morötter
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten (skölj ur burkarna med krossade tomater)
3 dl rött vin
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad origano
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk salt
2 msk ketchup

b)
2 pkt bacon
3 medelstora potatisar
2 medelstora palsternackor
1 bit rotselleri
10 cm purjolök
3 tsk strösocker
3 tsk kakao alt. 20 g mörk choklad (kan uteslutas)


a)

Putsa köttet och skär det i 2×2 cm bitar.

Bryn köttet.

Riv morötterna på ett rivjärn och skär selleristjälkarna, gul- och vitlök i mindre bitar.

Lägg ingredienser under a) i en gryta. Koka på svag värme i ca 90 minuter.

 


b)

Skär baconen i mindre bitar och fräs i panna.

Skala och skär potatis, palsternacka, purjolök och rotselleri i bitar.

När köttet har kokat i 90 minuter, tillsätt ingredienserna under b) och koka i ytterligare 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Fler goda recept