Högrevsgryta med rotfrukter

6-8 portioner

a)
1 kg högrev
2  selleristjälkar
2  gula lökar
2  medelstora morötter
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten (skölj ur burkarna med krossade tomater)
3 dl rött vin
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad origano
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk salt
2 msk ketchup

b)
2 pkt bacon
3 medelstora potatisar
2 medelstora palsternackor
1 bit rotselleri
10 cm purjolök
3 tsk strösocker
3 tsk kakao alt. 20 g mörk choklad (kan uteslutas)

 

a)

Putsa köttet och skär det i 2×2 cm bitar.

Bryn köttet.

Riv morötterna på ett rivjärn och skär selleristjälkarna, gul- och vitlök i mindre bitar.

Lägg ingredienser under a) i en gryta. Koka på svag värme i ca 90 minuter.

b)

Skär baconen i mindre bitar och fräs i panna.

Skala och skär potatis, palsternacka, purjolök och rotselleri i bitar.

När köttet har kokat i 90 minuter, tillsätt ingredienserna under b) och koka i ytterligare 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar.