StensMat
Sök
Stäng denna sökruta.

Sjömansbiff

Klassisk svensk husmanskost. Det finns många så kallade “yrkesrätter” t.ex sjömansbiff, snickarsoppa, skomakarlåda mm. Varför kom de till? Det finns många förklaringar, t.ex att tillgången på vatten var begränsad eller för att man bara hade en värmekälla. Att då göra ett allt i ett kok, underlättade förmodligen matlagningen. Vem vet?

Sjömansbiff

Recept: Sjömansbiff

4-6 portioner

1 kg fransyska, lövbiff, nötbog, högrev eller ytterlår av nötkött
4 gula lökar
800 g fast potatis
1 dl vetemjöl
3 lagerblad
8 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 msk japansk soya
Några kvistar timjan eller en tsk torkad
1 tärning köttbuljong
33 cl porter eller mörkt öl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4-5 dl vatten
Saltgurka (valfritt)

 

Skiva lökarna och stek dem på medelvärme i smör, tills de får lite färg.

Dela köttet på längden i två (tre) bitar. Skär köttet i 0,5 cm tjocka skivor och banka köttet lite. Bryn köttet i rapsolja och smör så att det får en fin stekyta.

Skiva potatisen i 1 cm tjocka bitar och vänd dem i mjölet. Stek sedan potatisskivorna gyllenbruna på relativt hög värme.

Varva potatis, lök och kött i en eldfast ugnsform.

Lägg lagerblad, peppar, kryddnejlikor i en tekula (om sådan finns).

Tillsätt soja, timjan, buljongtärning, vatten, öl, salt, peppar och fyll på med vatten så att det precis täcker.

Låt puttra under lock ca 1-1,5 timma eller tills köttet känns mört.

Smaka av med salt och peppar.

Saltgurka är ett gott tillbehör till sjömansbiff.

Fler goda recept