4-6 portioner
1 kg fransyska, lövbiff, nötbog, högrev eller ytterlår av nötkött
4 gula lökar
800 g fast potatis
1 dl vetemjöl
3 lagerblad
8 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 msk japansk soya
Några kvistar timjan eller en tsk torkad
1 tärning köttbuljong
33 cl porter eller mörkt öl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4-5 dl vatten
Saltgurka (valfritt)
Skiva lökarna och stek dem på medelvärme i smör, tills de får lite färg.
Dela köttet på längden i två (tre) bitar. Skär köttet i 0,5 cm tjocka skivor och banka köttet lite. Bryn köttet i rapsolja och smör så att det får en fin stekyta.
Skiva potatisen i 1 cm tjocka bitar och vänd dem i mjölet. Stek sedan potatisskivorna gyllenbruna på relativt hög värme.
Varva potatis, lök och kött i en eldfast ugnsform.
Lägg lagerblad, peppar, kryddnejlikor i en tekula (om sådan finns).
Tillsätt soja, timjan, buljongtärning, vatten, öl, salt, peppar och fyll på med vatten så att det precis täcker.
Låt puttra under lock ca 1-1,5 timma eller tills köttet känns mört.
Smaka av med salt och peppar.
Saltgurka är ett gott tillbehör till sjömansbiff.