Plattfisk i ugn

Detta recept är en enklare variant av sjötunga Walewska. För att hålla ner kostnaden kan med fördel annan fisk än sjötunga användas. Frysta räkor av god kvalitet är också ett bra val.

Bra att veta 👍

Det finns flera rödlistade fiskarter på grund av överfiske, hotad livsmiljö och olika typer av föroreningar. Man kan med gott samvete köpa fisk som är märkta med MSC (Marine Stewardship Council).

Recept: Plattfisk i ugn

4-6 portioner

1 kg sjötunga eller annan plattfisk
2 dl torrt vitt vin
3 msk fiskbuljong
60 g smör
1,5 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
1 citron
1 äggula
1 krm cayennepeppar
250 g champinjoner
0,5 kg räkor


Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva champinjonerna och fräs i en stekpanna. Salta, peppra och tillsätt en skvätt citron.

Vispa 1 dl grädde.

Lägg filéerna dubbelvikta i en panna. Fyll på med 2 dl vatten, 2 dl vin och 3 msk buljong.

Täck med folie och baka i ugn 15 minuter.

Lyft ur fisken med en hålslev och lägg den i en ungsform samt täck med folie.

Redusera fiskspadet till hälften i en stor kastrull.

Smält 35 g smör i en kastrull. Pudra ner 1,5 msk vetemjöl under vispning och koka på låg värme i ca 5 minuter utan att mjölet tar färg (smet).

Tillsätt smeten i fiskspadet under vispning.

Späd med 4 dl grädde.

Koka och vispa tills såsen tjocknar.

Tag av kastrullen från värmen och vispa i äggula och 25 gram smör.

Smaka av med salt, några droppar citronsaft och 1 krm cayennepeppar.

Vänd ner den vispade grädden.

Slå såsen över fisken.

Sätt ugnen på grillfunktion, 250 grader.

Placera ugnsformen direkt under grillelementet i ugnen.

Det är viktigt att hålla koll så att inte maten blir bränd. Såsen ska bara få en svagt gyllene färg.

Toppa med räkor och smörfrästa champinjoner.

Fler goda recept