4-6 portioner
1 kg sjötunga eller annan plattfisk
2 dl torrt vitt vin
3 msk fiskbuljong
60 g smör
1,5 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
1 citron
1 äggula
1 krm cayennepeppar
250 g champinjoner
0,5 kg räkor
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva champinjonerna och fräs i en stekpanna. Salta, peppra och tillsätt en skvätt citron.
Vispa 1 dl grädde.
Lägg filéerna dubbelvikta i en panna. Fyll på med 2 dl vatten, 2 dl vin och 3 msk buljong.
Täck med folie och baka i ugn 15 minuter.
Lyft ur fisken med en hålslev och lägg den i en ungsform samt täck med folie.
Redusera fiskspadet till hälften i en stor kastrull.
Smält 35 g smör i en kastrull. Pudra ner 1,5 msk vetemjöl under vispning och koka på låg värme i ca 5 minuter utan att mjölet tar färg (smet).
Tillsätt smeten i fiskspadet under vispning.
Späd med 4 dl grädde.
Koka och vispa tills såsen tjocknar.
Tag av kastrullen från värmen och vispa i äggula och 25 gram smör.
Smaka av med salt, några droppar citronsaft och 1 krm cayennepeppar.
Vänd ner den vispade grädden.
Slå såsen över fisken.
Sätt ugnen på grillfunktion, 250 grader.
Placera ugnsformen direkt under grillelementet i ugnen.
Det är viktigt att hålla koll så att inte maten blir bränd. Såsen ska bara få en svagt gyllene färg.
Toppa med räkor och smörfrästa champinjoner.