Plattfisk i ugn

4-6 portioner

1 kg sjötunga eller annan plattfisk
2 dl torrt vitt vin
3 msk fiskbuljong
60 g smör
1,5 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
1 citron
1 äggula
1 krm cayennepeppar
250 g champinjoner
0,5 kg räkor


Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva champinjonerna och fräs i en stekpanna. Salta, peppra och tillsätt en skvätt citron.

Vispa 1 dl grädde.

Lägg filéerna dubbelvikta i en panna. Fyll på med 2 dl vatten, 2 dl vin och 3 msk buljong.

Täck med folie och baka i ugn 15 minuter.

Lyft ur fisken med en hålslev och lägg den i en ungsform samt täck med folie.

Redusera fiskspadet till hälften i en stor kastrull.

Smält 35 g smör i en kastrull. Pudra ner 1,5 msk vetemjöl under vispning och koka på låg värme i ca 5 minuter utan att mjölet tar färg (smet).

Tillsätt smeten i fiskspadet under vispning.

Späd med 4 dl grädde.

Koka och vispa tills såsen tjocknar.

Tag av kastrullen från värmen och vispa i äggula och 25 gram smör.

Smaka av med salt, några droppar citronsaft och 1 krm cayennepeppar.

Vänd ner den vispade grädden.

Slå såsen över fisken.

Sätt ugnen på grillfunktion, 250 grader.

Placera ugnsformen direkt under grillelementet i ugnen.

Det är viktigt att hålla koll så att inte maten blir bränd. Såsen ska bara få en svagt gyllene färg.

Toppa med räkor och smörfrästa champinjoner.