Fläsklägg kan vara framlägg eller baklägg på grisen. Framläggen är köttigare än bakläggen. Ofta framgår det inte om det är fram- eller baklägg när du handlar i butiken. Då är det förmodligen en baklägg. Rätter med fläsklägg: ärtsoppa, fläsklägg med rotmos, fläsklägg med surkål mm.
Rimmad fläsklägg är en traditionell svensk maträtt som består av fläsklägg som har blivit inlagd i en saltlake. Rimmningsprocessen gör köttet saftigt och ger det en saltare smak.
3-4 portioner
1-1,4 kg fläsklägg med ben
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
8 kryddpepparkorn
Hacka löken grovt och skiva vitlöken.
Lägg fläskläggen i en gryta och häll i vatten så att det täcker läggen.
Koka upp och skumma av.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud sakta i ca 2,5-3 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet.
Avlägsna svål, ben och fett efter tycke. Skär upp köttet.