StensMat
Sök
Stäng denna sökruta.

Kålpudding med lingon och svampsås

En husmansklassiker. Detta recept innehåller inget ris och är smaksatt med kryddpeppar. Kan med fördel serveras med svampsås och rårörda lingon

Kålpudding

Bra att veta 👍

Vitkål har använts i matlagning och som livsmedel sedan antiken. Det är svårt att exakt ange hur länge vitkål har använts, men det har dokumenterats användning av vitkål i matlagning och medicin så tidigt som 3000 f.Kr. i forntida Egypten. Så vi har använt vitkål i flera tusen år.

Recept: Kålpudding med lingon och svampsås

4 portioner

700 g vitkål
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk ljus sirap

800 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk japansk soja
2 msk kalvfond
0,5 tsk malen kryddpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200°.

Skär kålen i tärningar, ca 2 x 2 cm.

Fräs kålen mjuk i omgångar. Krydda med salt och peppar. Tillsätt sirapen.

Hacka löken och fräs mjuk.

Blanda färs, lök, ägg, soja, grädde, kalvfond, kryddpeppar, salt och svartpeppar.

Tillsätt 1/3 del av kålen i färsen och blanda.

Lägg 1/3 del av resterande kål i botten i en smord ugnssäker form.

Lägg på färsen och täck med kålen som är kvar.

Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Fler goda recept