![Frittata med sparris och bacon](https://stensmat.se/wp-content/uploads/2023/10/Fritata-300x225.webp)
En husmansklassiker. Detta recept innehåller inget ris och är smaksatt med kryddpeppar. Kan med fördel serveras med svampsås och rårörda lingon
Vitkål har använts i matlagning och som livsmedel sedan antiken. Det är svårt att exakt ange hur länge vitkål har använts, men det har dokumenterats användning av vitkål i matlagning och medicin så tidigt som 3000 f.Kr. i forntida Egypten. Så vi har använt vitkål i flera tusen år.
4 portioner
700 g vitkål
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk ljus sirap
800 g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk japansk soja
2 msk kalvfond
0,5 tsk malen kryddpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Sätt ugnen på 200°.
Skär kålen i tärningar, ca 2 x 2 cm.
Fräs kålen mjuk i omgångar. Krydda med salt och peppar. Tillsätt sirapen.
Hacka löken och fräs mjuk.
Blanda färs, lök, ägg, soja, grädde, kalvfond, kryddpeppar, salt och svartpeppar.
Tillsätt 1/3 del av kålen i färsen och blanda.
Lägg 1/3 del av resterande kål i botten i en smord ugnssäker form.
Lägg på färsen och täck med kålen som är kvar.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.