Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är ett klassiskt tillbehör där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ströbröd. Potatisarna blir spröda och himmelskt goda och dessutom vackra att se på. En riktigt lyxig potatisrätt! Perfekt till kötträtter t.ex entrecôte, oxfilé, rostasfilé mm

Hasselbackspotatis är ett klassiskt tillbehör där potatisen tillagas i ugn

Bra att veta 👍

Citat från Wikipedia:

Hasselbackspotatisen utges ofta vara skapad år 1953 av Leif Elisson från Värmland, som var kockelev på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm, under ledning av köksmästare Rune Erik Lager. Det kan dock ifrågasättas eftersom det finns ett recept på ”Ugnstekt potatis (Hasselbackspotatis)” i Jenny Åkerströms Prinsessornas kokbok, utgiven 1929. Enligt detta recept skall riven ost och finsiktat ljust skorpmjöl strös över potatisen då denna börjar bli mjuk, men det medges att osten kan uteslutas.

En möjlig föregångare till hasselbackspotatisen, ”Ugnstekt potatis, i skivor”, återfinns i Elisabeth Östmans Iduns kokbok, utgiven 1911. I detta recept skivas potatisen rakt igenom i 1/2 cm tjocka skivor, vilka läggs ihop så att potatisen behåller sin form. I detta recept ska potatisen överströs med en blandning av stötta skorpor och riven ost samt, när den är färdig, serveras på ett varmt fat, ”helst av silver”.

Recept: Hasselbackspotatis

6 portioner

1,5 kg fast potatis
50 g smör
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
50 g riven parmesan


Sätt ugnen på 225°.

Skala eller tvätta potatisen.

Skär skåror (3-4 mm) i potatisarna, men inte helt igenom.

Smält smör i en kastrull och tillsätt salt samt pressad vitlök.

Lägg potatisarna på ett ugnsgaller med plåt täckt med al.folie under.

Pensla potatisarna med smöret.

Tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter.

Här kan potatisarna ta en paus, så att ugnen kann användas till något annat.

Toppa med riven parmesan.

Tillaga ytterligare ca 15 minuter eller tills potatisen är klar.

Fler goda recept