StensMat
Sök
Stäng denna sökruta.

Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

Bouillabaisse är en sydfransk gryta med fisk och skaldjur som kryddas med saffran. Servera gärna med aioli eller crème fraiche och krutonger eller ett grovt bröd till.

Bouillabaisse Fransk fisksoppa

Recept: Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

800 g vit fisk t.ex torsk alt. 400 g vit fisk och 400 g lax
500 g räkor med skal
400-500 g förkokta blåmusslor med skal
Olivolja
1 medelstor fänkål
1 gul lök
3 st fasta potatisar
2 morötter
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran (0,5 g)
3 dl vitt vin
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Några kvistar färsk timjan (bind ihop med steksnöre)
1 tsk chili flakes
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk färskpressad apelsinjuice
Hackad persilja


Skala och dela fänkål, gul lök, potatis, morötter och paprika i 2×2 cm bitar.

Skala och hacka vitlöken fint.

Fräs grönsakerna i gryta några minuter i rikligt med olivolja. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.

Tillsätt saffran, vin, vatten, buljong, timjan, chili flakes, salt, peppar och koka sakta under lock 20-25 minuter.

Under tiden grytan kokar, skala räkorna, skär upp fisken i 2×2 cm bitar.

När grytan med grönsaker kokat klart, fiska upp timjan, tillsätt fisken och sjud soppan i 4 minuter.

Pressa i apelsinjuice, lägg i räkor och musslor (nu får soppan inte koka, då blir räkorna sega).

Smaka av med salt och peppar och toppa med persilja.

Fler goda recept