Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

800 g vit fisk t.ex torsk alt. 400 g vit fisk och 400 g lax
500 g räkor med skal
400-500 g förkokta blåmusslor med skal
Olivolja
1 medelstor fänkål
1 gul lök
3 st fasta potatisar
2 morötter
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran (0,5 g)
3 dl vitt vin
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Några kvistar färsk timjan (bind ihop med steksnöre)
1 tsk chili flakes
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk färskpressad apelsinjuice
Hackad persilja


Skala och dela fänkål, gul lök, potatis, morötter och paprika i 2×2 cm bitar.

Skala och hacka vitlöken fint.

Fräs grönsakerna i gryta några minuter i rikligt med olivolja. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.

Tillsätt saffran, vin, vatten, buljong, timjan, chili flakes, salt, peppar och koka sakta under lock 20-25 minuter.

Under tiden grytan kokar, skala räkorna, skär upp fisken i 2×2 cm bitar.

När grytan med grönsaker kokat klart, fiska upp timjan, tillsätt fisken och sjud soppan i 4 minuter.

Pressa i apelsinjuice, lägg i räkor och musslor (nu får soppan inte koka, då blir räkorna sega).

Smaka av med salt och peppar och toppa med persilja.