En krämig Janssons frestelse är en riktig klassiker på julbordet eller andra högtider. En gratäng med potatis, lök och ansjovis. Som pricken över i tillsätts en matsked Ejderns orökta kaviar.
Ursprunget till rätten är oklar, men den sägs vara uppkallad efter operasångaren Pontus Jansson. En äldre benämning är ansjovisgratäng eller ansjovislåda.
750 g fast potatis
1 gul lök
125 g Grebbestad ansjovis
1 msk Ejderns orökta kaviar
3,5 dl vispgrädde
50 g smör
Salt
Vitpeppar
2-3 msk ströbröd
Sätt ugnen på 200°
Skär potatisen i stavar (jmf. pommes frites).
Hacka löken och bryn den lätt i smör.
Dela ansjovisen i mindre bitar. Spara spadet!
Blanda ansjovisspadet med grädde och kaviar. Värm upp gräddblandningen (skall inte koka) i en kastrull. Smaka av med salt och vitpeppar.
Varva potatis, ansjovis och lök i en smord ugnsform. Det översta lagret skall vara potatis.
Häll över gräddblandningen.
Skär tunna skivor av smöret med osthyvel och lägg ovanpå.
Grädda din frestelse i 200 grader i ca 1 timme *) i nedre delen av ugnen (tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg).
*) Efter 30 minuter pudra över ströbröd.