Laxpudding

Ett recept på klassisk laxpudding. Om du gravar din lax själv blir den extra prisvärd. Pricken över i är att servera med skirat smör.

Laxpudding

Recept: Laxpudding

4 portioner

300-350 g rimmad- eller gravad lax i tunna skivor
800 g fast potatis
1  gul lök
1  kruka dill eller 0,5 dl fryst
5  ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 tsk mjöl
75 g smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar


Sätt ugnen på  200°C.

Koka potatisen ca 10 minuter. Låt svalna och skär den i 1/2 cm tjocka skivor.

Hacka löken och stek den mjuk i smör på svag värme.

Hacka dillen.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, mjöl, salt och peppar.

Varva potatis, lax, lök och dill i en ugnssäker form. Understa och översta lagret ska vara potatis. Häll över äggblandningen. Klicka över smör.

Tillaga i ugnen ca 45 minuter.

Lägg smöret i en kastrull. Låt smälta på låg värme utan att röra om.

När smöret smält, häll försiktigt av det klara (skirade) smöret och kasta bottensatsen.

Servera puddingen med skirat smör.

Fler goda recept