Gravad lax med hovmästarsås

Vem vill inte ha gravad lax på julbordet, till påsk eller midsommar? Att grava lax är enkelt att göra själv och är mycket billigare än att köpa färdiggravad i butiken. Det som blir över kan med fördel användas i en laxpudding.

Gravad lax

Recept: Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax
ca 1 kg färsk laxfilé 
1 msk hel kryddpeppar
1 msk hel vitpeppar
1 1/2 dl strösocker
1 dl salt
färsk dill

Hovmästarsås
2 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
3 msk brun farinsocker
ca 2 dl neutral rapsolja
1 msk rödvinsvinäger 
några droppar japansk soja
några droppar Worcestershiresås
några droppar kallt, starkt kaffe
finskuren dill


Lax
Grovkrossa krydd- och vitpepparn. Blanda socker, salt och peppar i en skål.

Lägg laxen i en form.

Masera in kryddblandningen på köttsidan av laxen. Lägg även kryddblandningen under laxen.

Lägg på dillen.

Låt stå framme i ca två timmar. Lägg plastfolie över och låt den stå i kylen två dygn. Vänd den några gånger.

Skrapa av rester av kryddblandningen och dill innan laxen trancheras.

Sås
Blanda senap och socker i en bunke.

Rör ner oljan droppvis under vispning.

Tillsätt vinäger, soja, Worcestershiresås och kaffe.

Innan servering, rör i finskuren dill.

Fler goda recept