Köttsoppa med rotfrukter

En matig gryta som kan kombineras med olika rotfrukter t.ex potatis, purjolök, vitkål, selleristjälk, blomkål, kålrot mm. Rotselleri, morötter och palsternacka ger soppan det lilla extra. Köttsoppa är en härlig maträtt under kalla vinterdagar då den är närande och värmande. Servera soppan tillsammans med grovt bröd eller knäckebröd. Toppa soppan med persilja.

Köttsoppa med rotfrukter

Bra att veta 👍

Köttsoppa är en maträtt som traditionellt görs med kött, rotfrukter, lök, kryddor och buljong. Vanligtvis används nötkött, men det kan också göras med fläsk, lamm eller kyckling. Köttet kokas långsamt tills det blir mört och sedan tillsätts rotfrukter som morötter, palsternacka och selleri. Kryddor som vanligtvis används i köttsoppa inkluderar lagerblad, svartpeppar, timjan, oregano och persilja.

Recept: Köttsoppa med rotfrukter

6-8 portioner

800-900 g nötbog alt. högrev
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
Några kvistar timjan eller 1 tsk torkad timjan
2 l vatten

1 bit rotselleri eller 2 stjälkar blekselleri (stjälkselleri)
3 morötter
1 palsternacka
4 fasta potatisar
10 cm purjolök
2 dl frysta gröna ärtor

 

Hacka en gul lök grovt.

Putsa köttet. Lägg köttet i en rymlig gryta och slå på kallt vatten tills det täcker köttet. Låt det koka upp och slå sedan bort vattnet. Skölj av köttet och grytan.

Lägg köttet i grytan tillsammans med den skalade löken, buljongtärningar, lagerblad, timjan, kryddnejlikor och peppar. Häll på 2 liter vatten och låt det koka upp.

Låt puttra under lock ca 1-1,5 timma eller tills köttet känns mört.

Skumma under tiden.

Under tiden köttet kokar, skala rotfrukterna och skär i tärningar. Skölj och skiva purjolöken. Hacka den andra löken grovt.

När köttet är mört plocka upp det ur spadet och åt låt det vila i minst 20 minuter.

Sila spadet.

Tärna köttet och lägg tillbaka det i grytan med spadet.

Tillsätt grönsakerna exkl. ärtorna och purjolöken. Koka soppan sakta under lock i ytterligare ca 20 minuter.

När 5 minuter återstår, tillsätt ärtor och purjolök.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Fler goda recept