Nötytterfilé i ugn

I butiken kan nötytterfilé heta ryggbiff, biffrad eller utskuren biff. Kärt barn har många namn. Nötytterfilé styckad med kappa tillför mer smak vid tillagningen. Om så önskas kan kappan avlägsnas vid trancheringen.

Marinerad nötytterfilé i ugn

Bra att veta 👍

Tranchering av kött är en metod för att skära köttet i jämna och snygga skivor. Detta görs efter att köttet har tillagats. Tranchering används främst för stora stycken kött, som exempelvis stekar eller kalkon.

När man trancherar kött skall man skära mot köttfibrerna. En bra trancheringsteknik hjälper till att behålla köttets saftighet och gör det också mer lättuggat.

Recept: Nötytterfilé i ugn

4 portioner

800 g nötytterfilé
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar

Marinad
2 msk rapsolja
2 msk Japansk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 klyftor pressad vitlök

 

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Putsa köttet och lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Marinera köttet i ca en timma.

Sätt ugnen på 150 grader.

Bryn köttet runt om i rapsolja och smör.

Salta och peppra köttet.

Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt in i ugnen tills köttet har fått en innetemperatur på 58°.

Låt köttet vila under folie ca 5-10 minuter. Temperaturen stiger då några grader till ca 60°. Då är köttet medium.

Fler goda recept