Får i kål (fårikål)

“Fårikål”, ofta benämnd som Norges nationalrätt. Består av lamm- eller fårkött. Kokas tillsammans med spetts- eller vitkål. Serveras med kokt potatis och bröd.

Får i kål. Fårikål. Gryta med får eller lamm och vitkål

Bra att veta 👍

Lamm är unga får och skillnaden mellan dem ligger i åldern. Ett lamm är yngre än ett år gammalt. Lammet har en mildare köttsmak än ett fullvuxet får. Lammet har också vanligtvis ett tunnare fettlager och är mer mört.

När det gäller köttet anses lammkött vara mer delikat och har en sötare smak, medan fåret har en starkare och mer intensiv smak.

Recept: Får i kål (fårikål)

6 portioner

1 kg får eller lammkött utan ben
1,5 kg spetskål eller vitkål
3 msk vetemjöl
2 kryddnejlikor
2 lagerblad
3 tsk hel svartpeppar
2 tsk salt
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar


Skär kålen i grova bitar. Bryn halva satsen.

Putsa köttet och skär i bitar. Bryn köttet i rapsolja och smör.

Varva kött och brynta kålen i en gryta. Pudra på mjöl mellan varven.

Tillsätt kryddnejlika, lagerblad, peppar och salt. Det är en fördel om kryddorna läggs i en tekula.

Låt sjuda på svag värme i 2-3 timmar eller tills köttet är mört.

När ca 30 minuter återstår, tillsätt resten av kålen.

Fiska upp nejlikor peppar och lagerblad. Nu är du glad för tekulan.

Smaka av med salt och peppar.

Fler goda recept