StensMat
Sök
Stäng denna sökruta.

Chili con carne med nötfärs

Här är ett enkelt recept på chili con carne. Bbq-sås eller några droppar liquid smoke gör att grytan får en rökigare smak. Pricken över i är att tillsätta kakao eller mörk choklad. En annan variant är att laga chili con carne med högrev.

Chili con carne med nötfärs

Bra att veta 👍

Om du kokar egna bönor är det viktigt att dessa blötläggs minst 12 timmar. Varför? Förkortar koktiden, förbättrar matsmältningen, minska antinutrienter (fytinsyra och lektiner) och förbättrar textur och smak. Det är en enkel, men viktig procedur för att få ut det bästa av bönor i matlagningen.

Recept: Chili con carne med nötfärs

6 portioner

1 kg nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili alt. 1 tsk chilipulver
1 paprika (grön alt. röd)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater. Plus en burk vatten
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk bbq-sås alt. liquid smoke, ca 2-3 droppar för rökigare smak
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2-3 cm sardellpasta (kan uteslutas)
——
2 pkt kidneybönor (sköljda och avrunna)
1 msk kakao alt. 40 g mörk choklad
——
250 g champinjoner (kan uteslutas)

 

Bryn färsen så att all vätska försvinner.

Lägg den brynta färsen i en gryta.

Hacka lök, chili och paprika. Bryn grönsakerna tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut. Rör sedan runt.

Lägg krossade tomater, vatten, grönsakerna, kryddor och bbq-såsen i grytan.

Koka i minst 30 minuter, gärna 1 – 2 timmar.

När 30 minuter återstår, tillsätt bönorna och kakao eller choklad.

Stek champinjonerna separat och tillsätt dessa på slutet. Om svampen får ligga i grytan för länge, försvinner svampsmaken ut i spadet och svampen blir smaklös och gummiaktig.

Smaka av med salt och peppar.

Fler goda recept