Ärtsoppa har funnits dokumenterad sedan 1200-talet och är förmodligen ännu äldre. Ärtsoppa är billig och nyttig mat som innehåller mycket fiber, järn och kalium samt ett högt proteininnehåll.
Soppan kan vara helt vegetabilisk eller som nedan med sidfläsk eller med fläsklägg. Man kan också tillsätta falukorvsbitar, för att göra den billigare.
Ärtor
500 g ärtor
1 grönsaksbuljongtärning
2 köttbuljongtärningar + ev. lite till
1 skalad lök
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
2 kryddnejlikor
Fläsk
500 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad timjan
1 lagerblad
8 kryddpepparkorn
Blötlägg ärtorna över natten (min 12 timmar).
Skölj ärtorna. Lägg i en stor kastrull och tillsätt 1,5 liter vatten.
Stick in kryddnejlikorna i den skalade löken.
Lägg i lök och buljongtärningar i kastrullen. Koka upp och sjud sakta under lock i 2 timmar. Rör om emellanåt.
Tag upp löken. Fiska upp skal genom att vispa kraftigt med en ballongvisp och tag bort skalen som fastnar i vispen. Upprepa ett antal gånger så att det mesta av skal har reducerats.
_____
Under tiden ärtorna kokar, hacka löken grovt och skiva vitlöken.
Lägg fläskbiten i en gryta och häll på ca 1-1,5 liter vatten så att det täcker fläsket.
Koka upp och skumma av. Tillsätt övriga ingredienser och sjud sakta i 60 minuter.
Skär upp fläsket i tärningar.
_____
När ärtorna har kokat i två timmar, lägg fläsket i ärtsoppan och späd med spadet från fläskkoket till önskad konsistens. Koka soppan ytterligare i ca 30 minuter eller mer, så att ärtorna blir mjuka. Smaka av med salt.