Helstekt oxfilé i ugn

En rätt för festliga tillfällen. En dyr kötträtt, men som man kan komma över som fryst till ett rimligt pris, med förvånansvärt bra resultat. Skall tillagas på låg ugnsvärme så att den blir mör och saftig. Hasselbackspotatis är ett gott tillbehör.

Helstekt oxfilé. Helstekt oxfile. Oxfilé

Bra att veta 👍

Oxfilén kommer från nötkreaturets ländrygg. Oxfilén kommer inte enbart från oxen, utan också från vanliga kor, tjurar, kvigor och kalvar. Den kan därför variera mycket i storlek. Det är en populär och dyr köttbit på grund av dess fina konsistens och smak. Oxfilén är känd för att vara mör och saftig. Den kan tillagas på olika sätt, till exempel grillas, stekas eller användas för att tillaga biffar.

Recept: Helstekt oxfilé

4-6 portioner

1,2-1,5 kg hel oxfilé
Salt
Vitpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
Några kvistar timjan
Några kvistar rosmarin
Rapsolja
25 g smör
Steksnöre

 

Sätt ugnen på 100˚.



Ansa köttet och se till att det är rumstempererat vid tillagning. Torka köttet noga med hushållspapper.

Skär bort huvud och svans om sådan finns. Dessa köttdelarna kan användas till andra rätter t.ex Biff Rydberg eller Biff Greta. Köttbiten väger nu ca 800 gram.

Bind upp filén med steksnöre. Salta och peppra rikligt på köttbitens alla sidor.

Hetta upp rapsolja i en het panna. Bryn köttet på alla sidor. Sänk värmen och tillsätt smör. Smöret får inte brännas. Lägg i vitlök, timjan och rosmarin och bryn köttet ytterligare några minuter. Ös under tiden köttet med smöret.

Lyft ur köttet och lägg på en tallrik. Häll i ca 2 dl vatten i pannan och koka någon minut (déglasera pannan). Häll skyn i en ugnsform, placera ett galler över och lägg på köttet. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av filén.

Stek köttet tills det får en innertemperatur på 55˚ (medium rare). Tar cirka 40-60 minuter.

Tag ut köttet ur ugnen, ta bort steksnöret och vira in köttet i bakplåtspapper och låt det vila 15 minuter innan du skär upp det.

Om du skall göra en sås t.ex rödvinssås, använd stekskyn som du silar.

Skär upp köttet precis innan servering.

Fler goda recept