Chili con carne med högrev

Här är ett enkelt recept på chili con carne. Bbq-sås eller några droppar liquid smoke gör att grytan får en rökigare smak. Pricken över i är att tillsätta kakao eller mörk choklad. En annan variant är att laga chili con carne med nötfärs.

Chili con carne med högrev

Bra att veta 👍

Om du kokar egna bönor är det viktigt att dessa blötläggs minst 12 timmar. Varför? Förkortar koktiden, förbättrar matsmältningen, minska antinutrienter (fytinsyra och lektiner) och förbättrar textur och smak. Det är en enkel, men viktig procedur för att få ut det bästa av bönor i matlagningen.

Recept: Chili con carne med högrev

800 g högrev
1 dl rött vin (kan uteslutas)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili alt. 1 tsk chilipulver
1 paprika (grön alt. röd)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 pkt kidneybönor. 2 X 380g (avrunna och spolade). 460 g, eget kok
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk kakao alt. 40 g mörk choklad
2 msk bbq-sås alt. liquid smoke, ca 2-3 droppar för rökigare smak
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär högreven i grova bitar, 2×2 cm.
Bryn bitarna i smör.

Lägg köttet i en gryta. Slå på vatten (och ev. vin) så att det precis täcker köttet. Låt köttet sjuda i 90 minuter.

Fräs hackad -lök, -chili och -paprika några minuter. Tillsätt tomatpuré fräs någon minut till.

I med fräset i grytan.
Tillsätt kryddor, tomat, bönor, kakao och bbq-sås.
koka i ytterligare 30 minuter.

Om du önskar en en tjockare sås kan du reda av den.

Fler goda recept