250 g svamp (champinjon, karljohan, kantarell …)
1 msk finhackad gul lök
50 g smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 krm cayennepeppar)
Rensa svampen och skär de stora i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk och glansig i smöret. Lägg i svampen.
Låt koka under lock i 6 minuter. Rör om några gånger.
Pudra över mjölet och rör om.
Tillsätt grädde och kryddor. Koka utan lock i 10 minuter. Rör om några gånger.
Tillsätt mer grädde alt. koka längre för att få rätt konsistens.
Smaka av.
Varma mackor med svampstuvning
4 skivor formbröd
8 skivor smakrik ost
1 tomat
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg bröd på bakplåtspapper och fördela stuvningen över bröden.
Toppa med ost och tomatskiva.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.