Raggmunk med fläsk

4 portioner

800 g fast potatis
4 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
1 msk smör

400 g rimmat sidfläsk
2 st gul lök
2 st äpplen
1 krm svartpeppar, grov

Rårörda lingon
_____________

Sätt ugnen på 180 grader varmluft.

Skär svålen i rutor. Lägg fläsket med svålen ner i en form.
Stek i mitten av ugnen 20 min.

Skala och klyfta löken. Kärna ur och klyfta äpplena.

Ta ut formen, höj värmen till 200 grader varmluft.
Vänd fläsket med svålen uppåt och peppra. Lägg ner äpplen och lök.
Stek ytterligare 30 minuter.
Skär upp fläsket.
______________

Blanda ihop mjöl och salt. Häll i mjölk under omrörning. Tillsätt smör och ägg.

Smaka av med salt.

Riv potatisen grovt (några åt gången så att inte potatisen mörknar). Krama ur vätskan och lägg i smeten.

Stek i smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida.

Beräkna ca 1 dl smet per munk.

Kan också tillagas i våffeljärn 3-5 minuter.