Gravad lax
ca 1 kg färsk laxfilé
1 msk hel kryddpeppar
1 msk hel vitpeppar
1 1/2 dl strösocker
1 dl salt
färsk dill
Hovmästarsås
2 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
3 msk brun farinsocker
ca 2 dl neutral rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
några droppar japansk soja
några droppar Worcestershiresås
några droppar kallt, starkt kaffe
finskuren dill
Lax
Grovkrossa krydd- och vitpepparn. Blanda socker, salt och peppar i en skål.
Lägg laxen i en form.
Masera in kryddblandningen på köttsidan av laxen. Lägg även kryddblandningen under laxen.
Lägg på dillen.
Låt stå framme i ca två timmar. Lägg plastfolie över och låt den stå i kylen två dygn. Vänd den några gånger.
Skrapa av rester av kryddblandningen och dill innan laxen trancheras.
Sås
Blanda senap och socker i en bunke.
Rör ner oljan droppvis under vispning.
Tillsätt vinäger, soja, Worcestershiresås och kaffe.
Innan servering, rör i finskuren dill.