Lammstek marinerad i vin

Lamm gifter sig perfekt med rödvin. I kombination med vitlök och örter blir detta en fantastisk rätt. Servera gärna med potatisgratäng och en god sås.

Bra att veta 👍

Varför marinerar man kött?

  • Vissa ingredienser i marinaden, som citrusfrukter eller mjölksyrebakterier, kan hjälpa till att bryta ner bindväven i köttet och göra det mörare.
  • Genom att marinerar köttet kan man införa smaker och kryddor som förhöjer smaken på köttet. Marinaden kan till exempel innehålla ingredienser som vitlök, örter, citronsaft, sojasås eller vin.
  • Marinaden kan också hjälpa köttet att behålla sin fuktighet och saftighet under tillagningsprocessen.
  • Vissa ingredienser i marinaden, som citronsaft eller vinäger, kan ha antibakteriella egenskaper och hjälpa till att minska risken för matburen sjukdom.

 

Köttet bör alltid marineras i kylskåp för att minska risken för bakterietillväxt.

Recept: Lammstek marinerad i vin

4-6 portioner

1 kg lammstek utan ben
4 klyftor vitlök

Marinad
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 gul lök
5 tsk pizzakrydda
2 dl rött vin

Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Skala och skär löken i grova bitar.

Tryck in vitlöksklyftorna i steken. Använd en skalkniv för att göra hål.

Om steken inte är uppbunden, bind upp den med bomullssnöre.

Blanda olivolja, salt, peppar och pizzakrydda i in skål,

Gnid in lammsteken i blandningen.

Lägg i en påse och tillsätt resterande blandning, lök och vin.

Marinera någon timme eller optimalt över natten.

Sätt ugnen på 175 °C, vanlig ugn.

Bryn lammsteken runt om i olivolja.

Lägg steken i en stekgryta och tillsätt marinaden och löken.

Stek lammsteken i ugnen ca 1-2 timmar till en innertemperatur 60 grader (rosa), 65 grader (välstekt).

Låt steken vila ca 10 minuter, täckt i folie. Innertemperaturen kommer nu att öka med ca 5 grader.

Skär upp lammsteken mot köttfibrerna.

Fler goda recept