StensMat
Sök
Stäng denna sökruta.

Baconlindad köttfärslimpa

Köttfärslimpa är klassisk svensk husmanskost. Bacon gör kötfärslimpan extra saftig och smakrik. Ansjovisen tillför köttfärslimpan den femte grundsmaken dvs umami, med sin milda fyllighet.

Baconlindad köttfärslimpa
Baconlindad köttfärslimpa med ansjovis

Bra att veta 👍

Svensk ansjovis är en variant av sardell som tillverkas i Sverige. Görs ofta av skarpsill. Efter fångst rensas, saltas och läggs i en inläggning. Inläggningen innehåller ättika, socker, vatten (klassiska 1-2-3). Kryddas med kanel, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära, lagerblad, muskotblomma, oregano och sandelolja (ger rödfärgning).

Den svenska ansjovisen är känd för sin milda smak och används ofta som pålägg på smörgåsar eller som ingrediens i olika maträtter.

Recept: Baconlindad köttfärslimpa

6-8 portioner

800 g blandfärs
2 gula lökar
8 ansjovisfiléer
4 msk ströbröd
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 msk ansjovisspad
2 ägg
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 tsk mald kryddpeppar
3 paket bacon

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka löken fint och fräs tills löken blivit mjuk.

Hacka ansjovisfiléerna.

Blötlägg ströbröd i grädde, mjölk och ansjovisspad. Låt stå några minuter.

Tillsätt lök, färs, ansjovishack, ägg och kryddor. Arbeta samman till en smidig smet.

Varva bacon omlott över en brödform. Lägg i färsen och och platta till. Vik över baconen.

Baka i ugn i ca 45 minuter (72 grader).

Häll av spadet. Kan användas till sås.

Låt limpan få vila i 20 minuter innan du skär upp den.

Till servering

T.ex kokt potatis, potatismos, brysselkål, rårörda lingon, svampsås.

Fler goda recept