Köttfärsgratäng med bechamelsås

4-6 portioner

500 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
4 dl kalvfond
1 dl rött vin
3 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
2 tsk malen kanel
1 krm chili flakes
10 cm purjolök

Bechamelsås
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 tsk riven muskotnöt
Parmesanost


Sätt ugnen på 200°.

Hacka löken och riv moroten.

Bryn färsen i stekpanna så att färsen smular sig. Lägg i lök, morot och tomatpuré och bryn ytterligare några minuter.

Pudra över vetemjölet och rör om. Häll i buljongen under omrörning och tillsätt vinet.

Tillsätt kryddor och smaka av med salt och peppar.

Låt köttfärssåsen koka i ca 10 minuter.

Strimla purjolöken och blanda i såsen.

 

Bechamelsås

Värm mjölk och grädde i en kastrull.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa så att mjölklumpar försvinner.

Vispa i mjölk och grädde, lite i taget och låt koka ca 5 minuter under omrörning.

Smaka av med salt och riven muskotnöt.

————

Lägg köttfärssåsen i en ugnsfast form.

Häll över bechamelsåsen och riv parmesan över.

Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter tills gratängen har fått fin färg.