Brysselkål i panna

Brysselkål är ett gott tillbehör till många rätter t.ex kalkon, kyckling, i sallader, till pastan mm. Gifter sig bra ihop med vitlök, nötter, ost, sidfläsk …

Brysselkål stekta i panna

Bra att veta 👍

Brysselkålen är en grönsak som härstammar från området kring Bryssel i Belgien, därav namnet (kan även kallas rosenkål). Grönsaken tros ha funnits sedan antiken, men den blev inte populär förrän på 1500-talet.

I början odlades brysselkålen för att användas som medicinalväxt, då man trodde att den hade olika hälsofördelar. Under 1600-talet började den dock att odlas som en matgrönsak och blev populär i Europa.

Brysselkålen är en korsning mellan två typer av vildkål och den kommer från samma familj som kålroten, broccoli och blomkålen. Under 1800-talet spred sig odlingarna av brysselkål över hela Europa och grönsaken blev allt vanligare på middagsborden. Brysselkål är en näringsrik grönsak med hög halt av vitamin C, vitamin K och fibrer.

Recept: Brysselkål i panna

500 g brysselkål
0,5 dl olivolja
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Riven parmesan eller motsvarande ost

 

Ansa och förväll färsk brysselkål 10 min i lättsaltat vatten och spola den därefter direkt i kallt. Fryst brysselkål behöver inte förvällas.

Blanda alla ingredienser i en skål förutom brysselkålen och osten. Rör ned brysselkålen i smeten.

Stek kålen i en stekpanna så att den får färg.

Toppa med riven ost.

Fler goda recept